Klub - Aktuality

Tenká hranice pohárového (ne)úspěchu žáků

O uplynulém víkendu se naši žáci zúčastnili prvního z vrcholů sezóny, Českého Basebalového Poháru žáků, který se letos konal v Hluboké nad Vltavou. Letošní pohár se hrál se čtyřmi základními skupinami, přičemž skupiny A a B byly po 4 týmech a skupiny C a D (po neúčasti Blanska) byly po 3 týmech. V naší skupině A, jako v jediné, byli hned 3 účastníci loňského MČR žáků. Kromě nás to byli loňští mistři Třebíč Nuclears a Hroši Brno, čtvrtým týmem byli hosté ze Slovenska Angels Trnava. Naše základní skupina se celá hrála na hřišti v nedaleké Zlivi. Herní systém navíc oproti předchozím letem zahrnoval i čtvrtfinále.

Již předpovědi počasí naznačovaly, že mohou nastat problémy s deštěm, zvláště pak na hřišti v Hluboké. Hned v pátek ráno začalo pršet, během dopoledne se však ještě mraky rozehnaly a za slunného počasí bylo možno vše odehrát.

Naším prvním soupeřem byli „andělé" z Trnavy. Vzhledem k rozložení nadhazovačů do všech zápasů v turnaji jsme se rozhodli pro dvoudenní limit našeho spolehlivého startéra Sama. Hned v úvodu zápasu se soupeři podařilo dostat na chybu a nepovedený odpal na mety. Další pálkař, vzrůstem starší kadet, potom trojbodovým homerunem zajistil soupeři vedení. Následovaly dva rychlé auty a šli jsme do dohrávky, na pálce se nám díky odpalům prvních dvou pálkařů povedlo dostat soupeře pod tlak a vyrovnat stav na 3:3. V dalších směnách už nadhazující Sam ani střídající Dan nepovolil soupeři dostat se na mety. Naproti tomu jsme v útoku postupně přidávali další doběhy až na konečných 12:3.

Ve druhém pátečním zápase jsme nastoupili proti brněnským Hrochům, kteří v úvodním zápase skupiny porazili úřadující mistry z Třebíče, což už byl náznak vznikajícího „kolečka". Vzhledem k tomu, že zápas s Hrochy, byl naším povinným vítězstvím, pokud chceme postoupit ze skupiny, rozhodli jsme se pro Ondru na kopci. První směna byla na obou stranách díky kvalitním obranám bez bodů. Ve druhé směně se nám díky čtyřem odpalům podařilo dostat soupeře pod tlak a ujmout se před dohrávkou vedení 5:0. Hned první dva pálkaři soupeře však poslali míč do zadního pole a po chybě byl stav 5:3. Následovaly však dva strikeouty a třetí aut na první směně definitivně zastavil tlak soupeře. V následujících dvou směnách se ani jednomu z týmů nepodařilo skórovat a na obou stranách byly vidět pěkné zákroky v obraně. Až v poslední páté směně se nám podařilo navýšit ještě náskok po dvou metovém a třímetovém odpalu na 7:3. Tento stav již soupeř nedokázal v dohrávce změnit.

V sobotu ráno již po deštivé noci bylo „hratelné" pouze hřiště ve Zlivi a na Hluboké byli pořadatelé nuceni vytvořit provizorní hřiště v zadním poli. Náš poslední zápas ve skupině s Třebíčí začal za vytrvalého deště s půlhodinovým zpožděním, kdy pořadatelé stahovali vodu z hřiště a upravovali antukové plochy do přijatelného stavu. V první směně se nám po chyceném foulballu, odpalu přímo na první metu a prvním strikeoutu nepodařilo skórovat. Následovala dohrávka Třebíče. Na kopci zápas začal David P. strikeoutem, následoval však trojmetový odpal až k plotu. Běžce se podařilo dalšímu pálkaři stáhnout domů a soupeř se ujal vedení 1:0. Druhou směnu začal Dan odpalem na trojku a ziskem první mety, následoval dlouhý Lukášův odpal do levého pole, který bohužel letěl přímo na hráče. Ondra pak pálí tvrdý linedrive, který končí v lapačce dvojky a Sašův popfly končí v lapačce nadhozu. Jdeme do dohrávky druhé směny a po první metě zdarma následuje chycený faulball. Potom však přichází nechycený flyball v zadním poli a obsazená druhá a třetí meta. Soupeř pak stahuje druhý bod sebeobětovacím odpalem, po kterém jsme zahráli třetí aut chycením běžce na druhé metě. Ve třetí směně jsme se po autu na první metě rozhodli dostat vnitřní pole pod tlak ulívkami. Těžký terén ve vnitřním poli by mohl ztížit zpracování, namísto toho však obě ulívky jen „sedli" do nasáklé trávy přímo před zadákem, který zahrál auty na první metě. I s dvoubodovým mankem bychom ještě stále ve vzniklém kolečku byli vítězi základní skupiny. Po strikeoutu však následovali dvě mety zdarma a na kopec šla Barča. Soupeři se na rozdíl od nás podařila ulívka podél čáry na třetí metu. S obsazenými všemi metami zařídila Barča druhý strikeout. Po něm však následoval odpal do levého pole a tři doběhy soupeře, které pro nás znamenaly, že za stavu 5:0 pravděpodobně nepostupujeme do čtvrtfinále. Po znovu naplněných metách Barča ukončila směnu třetím strikeoutem. Útok ve čtvrté směně zahajuje Sam tvrdým odpalem do pravého pole, nešťastně trefená ulívka Davida Č. končí jako popfly v lapačce nadhozu. Následuje další tvrdý linedrive Dana, který končí tentokrát v lapačce spojky. Pak přichází druhý strikeout soupeře, který nás posílá do obrany. V tuto chvíli již víme, že za tohoto stavu nemá smysl šetřit dál nadhazovače a na kopec posíláme Dana. Další ulívku soupeře sbírá na třetí metě Barča a zařizuje první aut, po strikeoutu pak ještě chytá fly a jdeme naposledy do útoku. V útoku však soupeřova osa dokáže chytře zařídit dva strikeouty po tom, co si naši nadhazovači prohlédnou třetí hraniční strike. Poslední aut soupeře, po zisku první mety na chybu dvojky ještě zařizuje zadní polař chycením na druhé metě. V dohrávce jsme se rozhodli Dana přece jen vystřídat na kopci pro případ vítězství Trnavy nad Hrochy, které je naší poslední nadějí na postup do čtvrtfinále. Soupeř potom na naší druhou chybu v zápase koriguje skóre na konečných 7:0.

Vítězství Trnavy nad Hrochy se nekonalo a náš tým po jediném prohraném zápasu s mistry republiky na ČBP žáků 2012 končí v horním kolečku skupiny A jako třetí a celkově na 9. až 14. místě, protože kvůli dešti jsou zrušeny veškeré zápasy o umístění. Do budoucna si jen můžeme přát, aby náš T-ball dosahoval pěkných výsledků na republikové úrovni, aby potom jako žáci, měli lepší pozici při rozdělování do základních skupin.

Kluci a holky předváděli na turnaji velmi pohledný baseball a tvořili kompaktní tým, který tahal za jeden provaz. Turnaj byl příslibem pro podzimní Mistrovství ČR žáků, kam doufejme postoupíme ze SmOP, ale také do budoucna. Chtěl bych tímto celému týmu poděkovat za předvedené výkony. Stejně tak děkuji rodičům za bezchybné fandění a za to, že hráčům účast na ČBP umožnili.

  • Tým: Baseball U11