Přípravy na ME jsou v plném proudu

První zápas Poháru CEB v Brně mezi Regensburg Legionare a Draky Brno symbolicky zahájil poslední etapu příprav ME. I včera při souboji domácích s Rimini byl k vidění kvalitní baseball. Návštěvy se zatím pohybovaly kolem 400 diváků. Lze očekávat, že na ME to bude ještě lepší, zvláště pokud náš národní tým postoupí do finálové skupiny.

V rozpisu ME dochází k několika změnám. V Ostravě se přesouvají zápasy týmu ČR s Řeckem a Španělskem. I ve finálové skupině dojde ke změně v hracím čase naší reprezentace ve čtvrtek a sobotu. Každopádně přesný rozpis bude po odehrání základních skupin. Rozpis je zde a první tištěný leták zde.

Spustili jsme internetové stránky ME na adrese www.me2014.cz, kde naleznete všechny základní údaje k ME. Stránky jsou orientované na českou část ME, německou najdete zde. Jenom u nás se hraje ve čtyřech městech, takže může být i orientace na stránkách horší. Nezaostává ani asociační Facebook, který se bude čím dál tím více zaměřovat na ME.

Oddíly ČBA jsme pozvali na ME poprvé již před Parlamentem v zimě. První možnosti nákupu vstupenek využily jenom čtyři kluby. Tyto vstupenky jsme zprostředkovali s pořádajícími oddíly. Další nákupy jsou již přímo přes ně. Na zájem budeme společně s pořadateli reagovat a případně rozšiřovat tribuny. Nejsme v situaci, že bychom si mohli dovolit stavět tribuny bez potvrzeného zájmu.

V dalším týdnu proběhne náročná kontrola hřišť na úrovni standardu MLB. Přijede Murray Cook, který si na každý areál vyčlenil půlden. Je známý svou náročností, a tak se nechme překvapit výsledkem. Na druhou stranu naše možnosti jsou jasné a dopředu schválené, takže nelze pořadatelská města nutit do větších investic.

Ostrava se připravuje podle plánu. Úterní schůzka organizačního výboru rekapitulovala současný stav. Další jednání proběhne v sobotu během ČBP kadetů. Z ostravské skupiny zatím vázne komunikace s řeckým týmem, stejně jako z Regensburgu s týmem švédským.

Brno absolvuje těžkou zkoušku. Draci pořádají pohár CEB, což je nejlepší příprava na ME. ME budeme organizovat na MBS, takže naším hlavním partnerem v Brně jsou Draci Brno. Celoměstský rozměr je dán podporou města, zastupitelstvo v úterý schválilo podporu podle předpokladů.

V Třebíči proběhne ME do 21 let a přeci jenom sem nebude během ME upřen ten největší zájem. Přípravy na „jednadvacítkové" ME probíhají skvěle. Koneckonců můžete se přijít podívat, rozpis je zde. Doporučit můžeme především zápasy naší reprezentace, která chce být po bronzu z roku 2012 zase zlatá. Podle našich plánů by měla být Třebíč prvním městem, které bude připravené na ME.

Blansko bude hostit zápas o 7. místo. I tady probíhají přípravy podle plánu. A kontrolu provedl technický komisař CEB František Bunta během poháru.

Nad ME převzali záštitu zástupci všech měst a krajů. Stranou nezůstaly ani sportovní organizace: ČOV, ČUS, MŠMT. Máme tedy podporu ze samosprávy a střešních sportovních organizací. Naopak partneři se hledají těžko, ale nevzdáváme se.

Komplikace nastala s televizí, a to kvůli Davis Cupu (hrajeme semifinále s Francií) a začátku hokejové Extraligy. Přesto máme pět potvrzených pořadů a další akce před ME.

ČR se stává také centrem diplomatických jednání. Dokonce dvakrát očekáváme prezidenta CEB Jana Esselmana. Přijede v příštím týdnu na zahájení PBT a kontrolu hřišť. Druhou návštěvu plánuje na ME do 21 let. Do ČR také zamíří Michael Schmidt, výkonný ředitel IBAF.

Před ME se uskuteční v Praze klinika top rozhodčích CEB. Bude se jednat o nejvýznamnější akci pro muže v modrém v historii CEB, vedenou Larry Youngem v termínu od 6. do 9. září.

Již z uvedeného je vidět, že se je po prázdninách na co těšit!