Klub - Aktuality

Zimní turnaj U9 v Hrotovicích

V neděli 16.2.2020 jsme se sjeli do Hrotovic na zimní turnaj kategorie U9. Celý tým dorazil na místo konání s rodiči a rodinnými příslušníky v trochu ospalé, ale dobré náladě. Rodiče se navzájem zdravili, vytahovali snídaně a kupovali kafe. Kluci oblékali dresy a chystali se na rozcvičku.

Všichni jsme se těšili, že si kluci zahrají, získají nové zkušenosti a že si prostě užijeme den plný baseballu. Byl zrovna konec jarních prázdnin, během kterých nebyly tréninky. Většina kluků tak měla míček v ruce po více než týdnu, někteří díky nemoci dokonce po dlouhé třítýdenní pauze. O to víc jsme byli zvědaví, jak to celé nakonec dopadne:-)

Zatímco kluci se lehce rozcvičovali a rodiče domlouvali obědy, v hale už probíhal zápas Nuclears Třebíč vs Ježci Jihlava. V bouřlivé atmosféře nakonec vybojovali vítězství Nuclears 14:13 a Ježky notně bolela porážka o jeden bod.

Náš první zápas začínal v 10:30 proti Meadow Bulls, pro nás zatím neznámému týmu. Začátek zápasu přinesl pouze 2 body na straně soupeře. V cestě stála běžcům naše obrana a nečekané auty. Třetí směnu soupeř začal dalekým odpalem do zadního rohu. K naší spokojenosti jsme odpal chytili a zdálo se, že směna bude pokračovat jako ty dvě předchozí. Jenže tři pálkaři po sobě odpálili vícemetové odpaly a byly z toho tři body za sebou. Kluci ale bojovali a rychlým autem na první metě zastavili tlak soupeře. To zřejmě zlomilo další snahu jejich pálkařů a poslední na pálce opět odpaluje do ruky zadního polaře. Třetí aut a konec třetí směny.

Do této doby se naši pálkaři potýkali s nadhozy, které jim nabízel kouč. Máme za sebou směny bez odpalu a tudíž i bez bodu. Před naší dohrávkou směny byl stav 0:5. V této směně konečně získáváme dva body, ale nevypadá to, že by se stal nějaký zázrak. Soupeř navíc znovu zvýšil svůj stav o dva body.

Na začátku další směny naše obrana zazářila a tři auty po sobě nám poskytly možnost změnit nepříznivé skóre. A tak se také stalo. Osm pálkařů, čtyři odpaly a 3 body snižují stav utkání. Máme ještě čas, a tak začíná poslední směna. Soupeř bodoval dvakrát a pak přišel náš hurikán. Sedm pálkařů odpaluje, získáváme pět bodů na dva auty a vítězství pečetí neskutečnou bojovnost a vytrvalost, kterou kluci v tomto zápase předvedli. Utkání, které jsme v polovině prohrávali 0:5 nakonec vyhráváme 10:9. Nadšení na naší straně bylo obrovské a hlavně - kluci si na vlastní kůži vyzkoušeli, že ani ve chvíli, kdy se prohrává a objevují se chyby, se zápas prostě nevzdává.

Po krátké pauze nás v 11:45 čekal tým Ježků Jihlava. Zápas jsme začali výborně. V prvních dvou směnách odpaluje celý line-up Ježků, ale naše obrana úspěšně zastavuje soupeřovy pokusy dosáhnout domácí mety. Nám se na pálce naopak daří a tak v polovině zápasu vedeme. Utkání ale rozhoduje 4 směna, která pro nás vychází naprázdno a na pálce nezískáváme ani jeden bod. Přichází série několika chyb v naší obraně a Ježkům se daří ve třetí a čtvrté směně získat plný počet 5 bodů. Kluci byli výborní, protože je to nezlomilo a na pálce dál bojovali. Pálili, běhali, navzájem se povzbuzovali a v poslední směně dokázali Ježkům uštědřit plných 5 bodů bez jediného autu. Na výhru to však nakonec nestačilo a Ježci vyhráli 18:14. Byla to zkušenost, která ke sportu neodmyslitelně patří. Zápas se prostě hraje až do konce, a pokud někdo v polovině vyhrává, může se to jednoduše změnit. Znovu jsme tak zažili situaci jako v prvním zápase - tentokrát však z opačného pohledu.

Kluci to vzali sportovně a když dorazili k nám nahoru, nebyl na jejich tváři smutek. Byla na nich vidět radost z každého doběhu a zahraného autu. Někteří hned zjišťovali jestli jsme viděli tamten zákrok a tamten odpal atd. A tak jsme se všichni společně radovali z krásné hry a těšili se na oběd.

V hotelové restauraci už na nás čekaly dva velké kulaté stoly, jeden pro děti, druhý pro rodiče a trenéry. No a co by to bylo za oběd, kdyby nebyl řízek. Takže po polévce jsme každý dostali 3 (ano 3!!!) řízky a spokojeně se najedli. A to tak dobře, že se nám nikomu od stolu nechtělo ani vstávat. Svědčí o tom i fakt, že když jsem se jednoho tatínka po dvou týdnech zeptala, co si z Hrotovic nejvíc pamatuje, jeho první rychlá odpověď byla: “Na oběd byly řízky” :-)).

Následovala chvíle volna, kdy děti v labyrintu chodeb a zákoutí hotelu hráli na schovku, my rodiče jsme se pomalu rozcházeli od stolu a připravovali se na fandění v posledním zápase. Na hrací ploše zatím probíhal zápas Ježků s Meadow Bulls, který vyhráli Ježci 17:15. Děti z Ježků obíhali své vítězné kolečko a naši kluci se přesouvali na lavičku. V tu chvíli několik z našich kluků nastavilo ruce a s týmem Ježků, který je před pauzou porazil, si s úsměvem postupně plácali. Pro mě osobně to byl krásný okamžik a ukázka toho, jaká týmovost a podpora v baseballu funguje.

Konečně začalo poslední utkání turnaje - Arrows vs Nuclears Třebíč. Mezi námi fanoušky panovala poobědová únava, ze které nás ale kluci hodně rychle dostali. Stalo se totiž něco, co nikdo z nás nečekal. Nuclears začali zápas na pálce a přišly tři rychlé auty, které zařídil náš hráč na nadhazovacím postu.

“Takovou euforii jsem ještě nezažil”, napsal k tomuto momentu Zdeněk “Kim” Ploskonka do své Arrows kroniky.

První směnu dohráváme na pálce - šest odpalů, jeden aut a 5 bodů! V druhé směně vybojují naši pálkaři šest odpalů, dva auty a dalších 5 bodů! Tohle opravdu nikdo nečekal. Do kluků jakoby někdo nalil živou vodu. Možná za to mohly ty řízky:-) Celý zápas pak pokračoval v podobném tempu. Třetí směna - pět odpalů, 4 body a tři auty. Čtvrtá směna přinesla dalších 5 odpalů a 5 bodů. Ani v poslední směně hra nezměnila tvář a naši vynikající pálkaři stvrdili konečné skóre 21:8.

Kluci odpalovali jeden za druhým a běhali si na první metu plácnout s holkama ze softballového týmu U13. Když je tam dopoledne náš trenér Michal Sionko postavil jako “koučky”, brali jsme to jako způsob, jak holky během celého dne nějak zaměstnat. Možná to byl ale promyšlený tah, jak motivovat kluky k postupům na první metu. A zafungoval dokonale:-) Ve třech zápasech kluci předvedli 62 průběhů první mety a dokázali uhrát 45 bodů.

V turnaji náš mladý tým vybojoval krásné druhé místo (díky horšímu vzájemnému zápasu s Ježky) a kluci si domů odváželi spoustu sportovních zážitků a zkušeností. Radost z celého dne byla tak velká, že jsme dokonce kývli na návštěvu McDonaldu a celý den jsme zakončili společně na Rohlence:-)

Velkou pochvalu si zaslouží tyto naše opory: Kuba Agel, Šimon Sionko, Tom Strachota, Kuba Štefek, Zack Minton, Sebastián Olsson, Matouš Krejzek, Maty Děngl a posila Sam Varga

Výsledky:

10:30 Arrows Ostrava - Meadow Bulls 10:9

11:45 Ježci Jihlava - Arrows Ostrava 18:14

15:30 Arrows Ostrava - Třebíč Nuclears U9 21:8

Autoři: Vendy Strachotová a Zdeněk “Kim” Ploskonka

  • Tým: Coachpitch U9