Klub - Aktuality

Pohár mistrů v Ostravě: Arrows proti baseballové elitě.

Nejlepší baseballové kluby Evropy se poprvé v historii střetnou v Ostravě a Frýdku-Místku o Pohár mistrů (13. - 17. července). České barvy zastupuje dvojnásobný republikový šampion Arrows Ostrava, v zahajovacím duelu jej v úterý čeká nizozemský L&D Amsterdam (19:30). Draci Brno, druhý český zástupce v pohárové Evropě, hrají Pohár CEB ve Francii.

„Historicky první Pohár mistrů v Ostravě jsme měli pořádat už před rokem, ale Evropská baseballová konfederace (CEB) turnaj kvůli celosvětové pandemii odložila,“ říká Radim Kepák, prezident Arrows Ostrava. „Jako pořadatel jsme nabídli CEB uspořádání v náhradním termínu, neboť jsme nechtěli naše fanoušky ochudit o tento skvělý zážitek. Navíc jsme po přidělení akce začali s technickými úpravami Arrows Parku, investovali jsme do nich nemalé finanční prostředky. Proto jsme rádi, že Ostrava o Pohár mistrů nepřišla.“

V Ostravě a Frýdku-Místku se představí vítězové národních soutěží z roku 2019. Ve skupině A jsou Curacao Neptunus (Nizozemí), Rouen Huskies (Francie), Fortitudo Bologna (Itálie) a Heidenheim Heideköpfe (Německo). Ve skupině B hrají L&D Amsterdam (Nizozemí), Bonn Capitals (Německo), Parma A.S.D. (Itálie) a Arrows Ostrava (Česko). Do semifinále postupují dva nejlepší ze skupin.

„Holanďané a Italové jsou na evropské klubové scéně nejlepší, ale pokusíme se ze skupiny probít,“ věří reprezentant Jakub Kubica. „Těšíme se na skvělé soupeře, další parádní zkušenost pro všechny.“

Baseballisté Arrows Ostrava vyhráli český titul v letech 2018 a 2019. Pohár mistrů premiérově hráli v roce 2019, v italské Boloni obsadili 7. místo. V aktuální sezoně vyhráli základní část extraligy (21 vítězství/ 6 proher), v nadstavbové části jsou průběžně třetí (5/4). V generálce na pohárové bitvy přišli o první místo po třech bitvách s Draky Brno (3:2, 1:8, 4:5).

Pohár mistrů se v různých modelech hraje od roku 1963. Nejúspěšnějším klubem historie je italská Parma s 13 tituly, druzí jsou s 10 triumfy Curacao Neptunus. Vítězství z roku 2019 obhajuje Bologna. Doposud nejlepším výsledkem českých baseballistů v Poháru mistrů jsou dvě třetí místa Draků Brno z let 1998 a 2004. V Brně se také naposledy na území České republiky hrála jedna ze skupin Poháru mistrů (2014).

zdroj: isport.blesk.cz

 

  • Tým: Baseball Muži