Klub - Aktuality

Mladší kadeti vydřeli v Itálii stříbro !!!

Minulý víkend se naši mladší kadeti zúčastnili tradičního velmi dobře obsazeného turnaje v Ronchi dei Legionari v Itálii. Na turnaji startovalo pět týmů, hrálo se systémem každý s každým, první postupoval přímo do finále, druhý se třetím se utkal v semifinále a čtvrtý s pátým o možnost hrát o třetí místo. Čekalo nás tedy 6 utkání !!!

Den první:

Po namáhavé cestě většina týmu strávila nějakou dobu relaxem u moře. Následovala úvodní večeře - pochopitelně pasta a ubytování v tělocvičně. S Davidem Prokešem jsme absolovovali technický míting, na kterém jsme se kromě nového rozpisu dozvěděli také další zajímavé novinky, například skutečnost, že se nebude s výjimkou nadhozu jakýmkoliv způsobem zkracovat hřiště - kluci tedy hráli na dospělé mety, backstop i vnější pole, které v Ronchi v nejdelším místě měří 122m.

Den druhý:

Čekali nás dva zápasy. V prvním jsme se utkali s dalším českým klubem - Kotlářkou Praha, která byla značně posílena o hráče Eagles. Na kopci začal Michal Prokeš a podal vynikající výkon, když výborně odházel 4 směny ( 55 nadhozů ), ve kterých společně s perfektně fungující obranou nedopustil hráčům Prahy jediný doběh. Náš útok se rozjel od 2. směny, kdy kombinace met zdarma a hity Kuby Kubici a Vojty Janši znamenali vedení 3:0. Po dvou bodech jsme přidali také ve 3. a 4. směně a upravili tak stav na 7:0. Za zmínku určitě stojí třímetový linedrive Vojty Janši. V 5. směně se na kopec postavil Kuba Kubica ( 1. inn - 20 nadhozů ) a soupeř dokázal kosmeticky upravit stav na 1:7. V dohrávce jsme dokázali ještě 4 body přidat a zvítězili v úvodním utkání 11:1.

Ve druhém utání nás čekal největší favorit turnaje tým Rangers Redipuglia. Na nadhozu se tentokrát představil Kuba Grepl. Proti velmi urostlým, silným pálkařům Redipuglie měl velmi těžkou úlohu, ale rval se s tím velmi statečně. Stejně tak i celý tým. Dvakrát jsme se proti pro nás nezvykle rychle házejícímu nadhazovači a obraně soupeře dokázali prosadit a dostat se do vedení ( 2:0 a 7:2 ), ovšem soupeř vždy dokázal srovnat. Rozhodnutí přišlo v závěrečné směně, kdy jsme se na pálce neprosadili, a soupeř toho využi a 4. body dokázal zápas rozhodnout ve svůj prospěch. Kromě výkonů nadhazovačů musím vyzvednout bojovnost kluků na pálce v tomto utkání, zejména krásné třímetové hity Kuby Kubici a Marka Chlupa a pálku "1000" v podání Jakuba Grepla.

Večer jsme po celodenním pařáku ( 35 st. celsia ) opět strávili velmi příjemně a relaxačně u moře.

Den třetí:

Měli jsme hned ráno v 9 hodin nastoupit proti italskému týmu Pumas Ponte di Piave. Jaké bylo naše překvapení, když jsme přišli na hřiště ( po parném předchozím dni i velmi teplé noci ) a to bylo kompletně pod vodou. Nevěděli, jsme, jestli jej nezaplavil nějaký "lokální mrak" nebo jiná záhada, tou se ale nakonec ukázalo být pokažené zavlažování, které celou noc dodávalo hřišti proudy vody. Program byl proto ( několikrát ) změněn a my se utkali nejprve ve 13:30 hodin s domácími New Black Panthers.

Jako startér se postavil na kopec Kuba Kubica a společně s obranou musel od začátku čelit dobrým domácím pálkařům. To se dařilo, ovšem i tak se domácím povedlo ujmout vedení 1:0. Nám se proti nejlepšímu domácímu nadhazovači první dvě směny vůbec nedaří. Ke kýženému vyrovnání zavelel až ve třetí směně dvoumetovým odpalem Tomáš Kovala, kterého pro vyrovnávací bod poslal dalším dalekým odpalem Marek Chlup. Soupeř se ale nevzdal a v dohrávce si vzal ztracené vedení zpět. Zlom nastal ve čtvrté směně - Dvě mety zdarma již unaveného nadhazovače Ronchi a hity Michala Prokeše, Kuby Kubici a Kuby Grepla znamenaly 5 bodů a vedení 6:2. Domácí ale nechtěli prohrát za žádnou cenu a začali bojovat - v dohrávce utkání se dokázali na střídajícího Michala Prokeše prosadit pěti hity a s jedním autem snížit na 5:6 s obsazenou druhou a třetí metou. Michal však neskutečně zabojoval a strikeoutem a jednoduchým autem ve spolupráci s první metou dramatické utkání ukončil.

K večernímu utkání s týmem Pumas Ponte di Piave jsme nastupovali se zvláštním pocitem. Vítězství nás mohlo posunout na 1. místo a přímo do finále, porážka nás mohla odsunout na poslední páté místo ve skupině. Na kopci startoval Marek Chlup a i když vůbec neházel špatně, soupeř se v 1. směně ujal vedení 2:0. Nám se skórovat nepodařilo a ve druhé směně soupeř ideřil a přes střídání nadhazovačů ( MAtěj satoria ) se ujal hrozivého vedení 6:0. Kluci ovšem už podruhé na turnaji předvedli všem, že se v tomto týmu něco změnilo. Nevzdali se, začali se povzbuzovat jak na hřišti, tak na lavičce a společně s rodiči, kteří nezůstávali v hledišti pozadu, začali utkání obracet. PO metě zdarma pro Ondru Košatu se prosadil hitem skvěle hrající Tomáš Reinhold a pro druhý bod jej poslal Marek Chlup. V další směně soupeře Mates spolu s obranou ke skórování nepustili a naši bojovníci tak mohli po hitech Vojty Janši, Michala Prokeše a opět Toma Reinholda snížit na 4:6. V poslední směně jsme nejprve opět udrželi nebezpečné italské pákaře daleko od domácí mety a šli do dohrávky. Tu začal Matěj Satoria hitem, Kuba Kubica dostal metu zdarma a ukradl druhou metu. Pak oba dva pro vyrovnání poslal nádhrným dvoumetovým odpalem Kuba Grepl. Ten následně ukradl metu třetí. Soupeř zareagoval úmyslným obházením Michala Prokeše a na pálku se postavil Tom Reinhold. Ten ukázal obrovskou vůli a svůj dnešní skvělý výkon korunoval tvrdým linedrivem a poslal Kubu Grepla pro vítězný bod. 

Po tomto dni jsem musel před kluky smeknout. Byli celý den na hřišti, odehráli dva nádherné a těžké zápasy, když teploměr ukazoval 38 st. ve stínu, dokázali se semknout a jako tým oba dva přetočit a vyhrát. 

Den čtvrtý:

V semifinále jsme se utkali opět s týmem Kotlářky. Bylo jasné, že po dvou vyčerpávajících dnech zvítězí ten tým, který bude mít více jak psychických, tak fazických sil a více nadhazovačů. Nastoupili jsme na nadhazovacím kopci s Kubou Greplem. A tem házel výtečně. Je nutno říci, že skvěle pracovala celá obrana, která dokázala Kubovi v těžkých chvílích pomoci - chycená krádež 2.mety v podání Marka Chlupa, nádherný dvojaut po ose Grepl, Kubica, Janša ( nadhoz - spojka - první  meta ) nebo parádní výkon Toma Kovaly na druhé metě ( v zápase 2 auty a 5 !!! asistencí ). My jsme výborným výkonem na pálce dokázali soupeře dostat pod tlak a v 1. směně si připsali 4 body. Ve třetí směně náš obrovský tlak korunoval homerunem Marek Chlup a my vedli již 9:0. V dohrávce se ale vzepřel také soupeř a dokázal se přes střídání nadhazovačů 5x prosadit a snížit na 5:9. Tak dospěl zápas až do dohrávky. Na kopci už bylo další střídání - Vojta Janša. A začátek výborný - aut po ose spojka - první meta. Pak se projevila na Vojtovi únava a také i nervozita a hodil dvě mety zdarma. Další střídání nadhazovačů - na kopec jde Marek Chlup. A opět výborný začátek - odpal po ose nadhoz - 1. meta znamená druhý aut. Ale také Marek na kopci znervózní a následují opět dvě mety zdarma, které znamenají snížení na 6:9 a 2. a 3. metu obsazenou. Bereme si time a promlouváme s Markem. Ten bojuje a na plný stav další pálkař pálí do rukavice připraveného Toma Kovaly a naše radost z finále může propuknout naplno !!!

Ve finále nás čekal opět tým Rangers Redipuglia. Začínáme v útoku a po hitu Kuby Kubici se ujímáme vedení. Na kopec se stavím Mates Satoria, ale jeho nadhozy supeři "chutnají" a přes veškerou snahu Matěje ( 0 BB,HP ) i obrany soupř 5x skóruje. Ve 2. směně jsme se neprosadili a na kopec stavíme Marka Chlupa. Tomu se daří zahrát dva auty, ale pak se opět rozjede pálkařský stroj Rangers, který nezastaví ani střídající Kuba Kubica. Kluci ale jako v celém turnaji dřou a že by zápas zabalili, o tom nechtějí ani slyšet!!! Soupeři s nejrychlejším nadhozem na turnaji opácejí po heroickém výkonu pěti body a jsme zpátky ve hře. Na kopec jde Vojta Janša. Podává skvělý výkon, ale i na něj se soupeř dokázal dvěma body prosadit. V útoku opět bojujem a připisujeme si další dva body. Do obrany na kopec házíme "do jámy lvové" věkem teprve žáka, ale velkého bojovníka Ondru Košatu. Soupeř se sice dokázal prosadit, ale obrana "Smíška" podpoří již třetí zahranou double play. Pak soupeř přeci jen skóruje a obsadí druhou metu, ale Ondra jej nachytá nádherně zahraným pickoffem a autem na druhé metě. V tu chvíli také vyprší časový limit utkání, což znamená, že obsazujeme krásné druhé místo!!!

Několik postřehů z našeho týmu:

Obrana - v šesti těžkých utkáních děláme 8 chyb, což je 1,3 chyba na zápas - při skutečnosti, že nadhazovači nehráli moc strike outů a auty tak musela zahrát obrana ( 39 asistencí ) - vynikající výkon.

Nadhazovači - dokud měli dostatek sil, podávali vynikající výkon a to i v kritických momentech. Za celý turnaj si vedli takto: Prokeš - celkem 117 nadhozů, 2BB, 1HP. Kubica - 61 nadhozů, 2BB, 1HP. Chlup - 83 nadhozů, 9BB, 0HP. Satoria - 61 nadhozů, 1BB, OHP. Janša - 29 nadhozů, 2BB, 1HP. Košata - 14 nadhozů, 1BB, 1Hp, Grepl - 93 nadhozů, 7BB, 0HP.

Útok - Velkým pokrokem bylo, že se kluci přestali bát švihat a pálit. Konečně ve většině případů pochopili, že baseball není o BB, ale o pálení. stejně tak, jako že strikeout není ostuda a k baseballu patří stejně jako hit, BB a další .... Jsem velmi rád, že se kluci nezalekli ani opravdu rachlých nadhazovačů a také na ně se dokázali prosadit.

Největší pozitivem tohoto turnaje ovšm byl samotný tým. Poprvé v letošní sezóně jsem viděl, že se hráči dokážou semknout a povzbuzovat se, fandit, podpořit a to i za nepříznivého stavu. Kluci bojovali navzdory obrovskému vedru, některým bylo špatně, ale vždy je dokázal spoluhráč zastoupit. Laviška nebyla ani na chvíli "mrtvá", a to ani za nepříznivého stavu.

Závěrem poděkování všem rodičům. Opět jste nezklamali a byli skvělí. Děkujeme za pomoc při dopravě, zásobování, pomoc se zápisy, překladem, děkujeme za vynikající atmosféru, povzbuzování a vůbec za vše. Věřím, že se takové podpory kluci dočkají i na MČR v Hluboké.

Stříbrný tým: Jakub Kubica, Jakub Grepl, Michal Prokeš, Vojta Janša, Marek Chlup, Matěj satoria, Ondra Košata, Tomáš Reinhold, Tomáš Kovala, Filip Daněk, Ondra Polách, Jonáš Dus.

  • Tým: Baseball U13