Klub - Aktuality

MISTŘI !!! Starší kadeti vybojovali na MČR zlaté medaile !!!

Při pohledu na úvodní fotku jsou veškerá další slova zbytečná. Je tam vidět strašlivá radost, euforie, pokud by byly vidět obličeje, tak ve většině případů i "slzy štěstí", za které se nikdo ale nestydí ( i když u hráčů v tomto věku nejsou vidět příliš často ) .... a jakpak by ne ... vždyť jsme se právě stali MISRTY ČR !!! Celosezónní dřina, drilování, soustředění ... to vše teď překryla neuvěřitelná radost a úleva. Kdo byl přímým účastníkem, ví své, pro ty, kteří to štěstí neměli, se pokusím průběh tohoto MČR trochu přiblížit.

Do dějiště mistrovství jsme vyjeli už ve čtvrtek, abychom se na první zápasy vrcholu sezóny mohli co nejlépe připravit. Byli jsme nalosováni do velmi těžké skupiny, ve které jsme se měli utkat postupně s týmy Třebíče Nuclears, Technika Brno s jedním z největších favoritů Kotlářkou Praha. Ve druhé skupině se ve vzájemných bojích utkaly týmy Draků Brno, Olympie Blansko, Hroši Brno a domácí Eagles Praha. 

V pátek v 11:15 pro nás vše vypuklo utkáním s Třebíčí Nuclears. Měli jsme z tohoto týmu respekt, jelikož jeho výsledky před MČR si o něj jednoznačně říkaly a také náš přátelský zápas sehraný na soustředění byl velkou bitvou. A to se nakonec potvrdilo více, než nám bylo příjemné. Na kopec jsme postavili Matěje Bělunka. První směnu jsme vyhráli 2:1 a vypadalo to, že bychom nemuseli mít velký problém. Ve druhé směně se soupeř prosadil dvěma body a otočil výsledek na 3:2. Navíc jsme museli střídat Matěje, jelikož měl svůj limit počtu nadhozů, aby mohl házet i na druhý den, vyčerpán. Na kopec šel Tom Ondra. Ten velký tlak Třebíče zastavil, v dohrávce jsme se však neprosadili. Ve 3. směně začaly soupeřovým pálkařům "chutnat" i Tomovy nadhozy a rázem bylo 2:6 a Tomáš měl svůj limit rovněž vyházen. V tu chvíli nám bylo více než horko. Ale projevila se obrovská vůle a chuť našich kluků ... hned v dohrávce nastříleli Třebíči 5 bodů a otočili průběžný stav na 7:6. Jelikož výsledek byl nejtěsnější, na nadhazovací kopec se postavil Ondra Satoria (s vědomím, že na další utkání proti Technice zbývají jen dva nadhazovači - mladší kadeti). Ten třebíčský útok dokonale zastavil a v dalších dvou směnách nic nepovolil. Zato naši pálkaři byli už dokonale rozjetí a sympatickému týmu Třebíče nadělili přes několikeré střídání nadhazovačů ještě dalších 6 bodů. Tím tohle velmi náročné utkání vyhráli 12:6, ale nadřeli se v něm neskutečně.

Bezprostředně po tomto zápase jsme nastoupili ke svému druhému vystoupení na MČR - proti Technice Brno. Začali jsme jako hosté v útoku a hned jsme zjistili, že ani proti Technice nebude jednoduché se prosadit. Proti nám nastoupil Kryštof Trávník s nepříjemným střídáním rychlosti nadhozu proložené občasným sliderem. Přesto jsme se dokázali jednou prosadit a ujali se vedení. Za nás začal na kopci ještě ne 13-ti letý Jakub Grepl. A začal výtečně - 2x strike out a aut po ose nadhoz - 1. meta. Ve 2. směně jsme se opět dokázali jednou prosadit a zvýšit naše vedení na 2:0. Kuba pokračoval ve výborném výkonu a spolu s obranou opět soupeře k ničemu nepustil. Ve třetí směně se skóre neměnilo ( v obraně se "blýsknul" Dominik Reich perfektně chycenou krádeží druhé mety ). Ve 4. směně se zápas konečně zlomil. Po úvodní metě zdarma soupeř vystřídal nadhazovače a náš útočný koncert mohl začít - výsledek = 5 bodů a vedení 7:0. V dohrávce soupeř jedním bodem sice koriguje, ale v páté směně přidáváme další 4 body a zvyšujeme na 11:1. V dohrávce utkání Technika jen kosmeticky upravuje na konečných 11:2 pro nás.

První den máme tedy za sebou a jsme v semifinále. Ze které příčky tam půjdeme a se kterým soupeřem se v něm utkáme, se rozhodne v sobotu po dohrání skupin. Dnes se kluci ohromně nadřeli a museli ukázat moc ze své odolnosti a baseballového umění. Velkou pochvalu zaslouží Kuba Grepl za skvěle odházený zápas s Technikou, na pálce zaslouží absolutorium Filip Matějka ( BA 1000 ) a Tom Ondra ( BA 800 ). Pochvalu ale zaslouží kompletně celý tým.

V sobotu nastupujeme ráno proti Kotlářce Praha. Jelikož se jedná o semifinálový den, oba soupeři si své největší "esa" na kopci šetří ( dle pravidel pokud nahazovač v zápase hodí byť jen jediný nadhoz, v ten den už nesmí házet ). Na kopec stavíme Davida Číže a ten v první směně "povolí" Kotlářce jednou skórovat. My v dohrávce ani přes velký tlak neodpovídáme. Druhá směna je v režii Davida a obrany a v dohrávce vyrovnáváme. Ve třetí směně si neskutečně silný line up Kotlářky na Davida zvyká a 3x skóruje. My bohužel v dohrávce nebodujeme. Ve 4. směně Kotlářka na dva auty naplňuje mety, jednou skóruje a my střídáme nadhoz. Na kopec jde Vojta Janša. Ten směnu zavírá. V dohrávce 4. směny se opět probouzí naše pálky a 4. body stav srovnáváme. V 5. směně se nejprve díky dvojautu po ose Satoria - Ovčačík ( střední vnější pole - catcher ) ubráníme, bohužel v dohrávce také neskórujeme. A přichází tie break. V něm se nám absolutně nedaří a po smršti hitů i přes dvojité střídání nadhozu dostáváme 9 bodů a prohráváme 5:14. Kluci se však neuvěřitelně semknou a pálí jeden hit za druhým. Kotlářce "nadělíme 7 bodů, ale to nestačí a tak prohráváme trochu divoce 12:14.

Odpoledne nás čeká semifinále. Druhá skupina se zcela nečekaně zamotala, když Olympia Blansko rozstřílela nejprve Hrochy, následně porazila 9:5 Draky Brno a Eagles uštědřila výprask 14:6. Utkáme se tedy právě s tímto soupeřem.

Jsme domácí a na kopec do začátku stavíme Ondru Satoriu. Ten začíná semifinále ve velkém stylu 2x strike out a aut 6-3. Zato naši kluci se do startujícího nadhazovače Blanska a obrany zakousli s nebývalou silou a připsali si na své konto 3 body. Ondra pokračuje v galapředstavení a po úvodním hitu soupeře jej utne dalšími dvěma "K" a směnu uzavře fly out na 1. metě. Kluci jsou při chuti i nadále a v dohrávce přidávají další dva body - 5:0. Ve 3. směně Ondra usoudil, že v minulých směnách "zaměstnával" obranu zbytečně moc a tentokrát pošle pomocí strike outu na lavičku všechny 3 pálkaře. V dohrávce kluci definitivně lámou jakýkoliv odpor soupeře a díky 7 hitům a 10. bodům se ujímají vedení 15:0. Zbytek utkání je již jen otázkou skóre, které se nakonec zastaví na poměru 23:4 pro nás a můžeme slavit postup do finále. V něm narazíme na brněnské Draky, kteří v druhém semifinále porazili Kotlářku Praha 7:2.

Za sobotní výkon je třeba pochválit celý tým. Pokud bychom měli někoho vyzvednout, tak Jakuba Kubicu a Denise Paila za parádní hru v poli proti Kotlářce a ..... k tomu, že jsme dosáhli 20-ti hitů ve 4. směnách v semifinále ... není doopravdy vůbec co dodat. Ještě jeden úspěch  musím dodat. Ve večerním losování o domácí tým vyhráváme a jsme domácí !

A je tady finále. Ročníky 1996/1997 od kategorie žáků, přes mladší kadety až po starší nikdy nepoznali, ať už na pohárech ČBA nebo na MČR jiné finále než ARROWS - DRACI.

Samotnému finále předchází slavnostní atmosféra s nástupem hráčů a hymnou České Republiky. a velké finále může začít. Jako domácí tým jdeme do obrany. Na kopec stavíme Tomáše Ondru. A první obrana je rychlá a bez bodu. Tom nabídne dva auty Kubovi Kubicovi na druhé metě a ten je s jistotou zahraje. Třetí hraje sám Tomáš na první metu. V útoku začínáme pěkně zostra. Matěj Bělunek, Dominik Reich a Ondra Satoria pálí jednometový hit, Tom Ondra dostává metu zdarma a ujímáme se vedení 1:0. Pak přichází dvojaut Draků, který 1. směnu končí. 

Druhá směna v obraně je ještě rychlejší než ta první. Tomáš první dva pálkaře Draků posílá ze hry strike outem a třetího vyřadí ze hry Ondra Satoria na spojce. Ovšem i nadhazovač soupeře je už ve formě a předkládá tři auty své spojce, která je spolehlivě zahraje.

Ve 3. směně se poprvé prosadí soupeř. Po několika hitech získává 3 body a ujímá se vedení 3:1. My v dohrávce odpovědět nedokážeme ani přes krásný hit Dominika Reicha a skóre zůstává stejné - 1:3.

Ve 4. směně je Tomáš a obrana opět plně koncentrována a soupeři nepovolíme nic. V dohrávce nejprve vybojuje David Illek metu zdarma a následně se nádherným třímetovým odpalem prezentuje skvělý Filip Matějka. Toho pro vyrovnávací bod posílá David Číž. Tak také 4. směna končí - stav je 4:4.

Pátou směnu soupeř zahajuje hitem. Pak následuje ulejvka, kterou Tomáš nedokáže přihodit na 1. metu a rázem prohráváme o bod a máme třetí metu obsazenou. I tento bod dokážou Draci stáhnout a prohráváme 3:5. Ale že by poraženecká nálada? Zapomeňte !!! Tento tým se odmítá vzdát. Hituje Dominik Reich, David Illek a David Číž a je znovu srovnáno. Po 5. směnách finále - 5:5.

V 6. směně první pálkař Draků obsazuje 1. metu, ale obrana Tomovi, který předvádí na kopci supervýkon, pomáhá "double play" po ose Bělunek - Satoria - Illek. Další pálkař je strike out a my jdeme útočit. Nadhazovač Draků nám ale také nic nepovoluje a drama vrcholí - finále MČR je před poslední, sedmou směnou vyrovnané 5:5.

Sedmou směnu Draci zahajují hitem. Další dva pálkaři jsou díky vynikající obraně aut při obsazené třetí metě. Draci volí zvláštní variantu a na dva auty volí ulejvku. Tu v pohodě sbírá Tomáš .... ale jeho příhoz k našemu zděšení nekončí v rukavici první mety, ale na zemi ... prohráváme 5:6. Další pálkař je aut 4 - 3. Tento okamžik by byl možná "smrtící pro mnoho týmů ... ne tak ale pro tým našich bojovníků. Strašně chceme zlato a jsme ochotni tam nechat vše !!! Jako první jde na pálku Tomáš Ondra - a vybojuje si první metu. Dochází ke střídání nadhazovačů, Draci jsou pod obrovským tlakem, na pálce David Illek. Boj jak má mýt, nakonec David souboj nervů vítězí a dostává metu zdarma a ještě dokáže využít zaváhání a pokračuje na druhou metu. A na pálku jde náš nejlepší pálkař na tomto turnaji - Filip Matějka. Soupeř si je toho také vědom a posílá jej na první metu. Soupeř opět střídá nadhoz, napětí by se dalo krájet. Na pálce je David Číž. Bojuje, ale jeho odpal do levého vnějšího pole je krátký a kýžený bod nepřináší. Na pálku jde Marek Chlup. Zkoušíme sqeeze play, ale o milimetry nevychází. Pak přichází rozhodující moment utkání. Nadhazovač Draků dělá "balk" a my vyrovnáváme. Teď už všichni stojí a křičí, na střídačce neexistuje nikdo, kdo by si připouštěl, že titul nebude náš. A to se stane hned v dalším okamžiku. Divoký nadhoz soupeře nemá zadák možnost zachytit a my můžeme slavit - TITUL MISTRA ČR v kategorii kadetů je náš!!!

Následující okamžiky lze, nebo spíš nelze slovy popsat .... radost, řev, slzy, dojetí, euforie ... prostě neuvěřitelný zážitek. Sen, za kterým celý tým šel, se najednou stal skutečností !!! Jsme MISTŘI, nejlepší tým !!! Užíváme si slávy a  čekáme na slavnostní vyhlášení. Ještě před vyhlášením Mistrů ČR se vyhlašují individuální ocenění. A znovu je tady naše strašlivá radost. Všechny 3 individuální ceny jdou kam? No přece k nám - do Arrows. Nejprve byl vyhlášen nejlepší pálkař. S pálkařským průměrem .818 !!! jím byl vyhlášen Filip Matějka. Už jsme absolvovali mnoho mistrovství a pohárů, ale takový pálkařský průměr je něco zcela nevídaného. Následuje nejlepší nadhazovač. A je jím vyhlášen - Ondřej Satoria. V semifinálovém zápase zcela dominoval a z 15-ti autů zahrál 10 strike outů !!! A nakonec - nejužitečnější hráč. A opět Arrows - Tomáš Ondra. Ve finále proti Drakům odházel vítězný complette game, pálku za mistrovství měl .538, 12 RBI ... !!! Ale samozřejmě to není jen o vyhlášených hráčích - sledovat např. Davida Illka, jak se vrhá proti zdi a chce zastavit míček i za cenu svého zdraví nebo Dominika Reicha, který na postu zadáka schytal neuvěřitelný počet ran, ale nikdy nepovolí nebo mladého Kubu Kubicu na druhé metě či na spojce nebo Kubu Grepla na kopci, jak vyhazuje sebevědomé pálkaře Techniky .... a takto bych mohl pokračovat - od prvního do posledního hráče ... a tomu se říká TÝM !!! 

Co říci závěrem? Mistři ČR byli opravdový tým!!! Nejlepší, jaký mohl být. Kdo měl možnost a sledoval jejich chování v zápasech i mimo ně, mi musí dát jednoznačně za pravdu. Úspěchu byli ochotni mnoho podřídit a vyplatilo se - jsme MISTŘI.    

Poděkování: V první řadě musím poděkovat kolegovi TRENÉROVI a kamarádovi Daliborovi Kuckovi. Od roku 2007 jsme prožili krásné chvíle a věřím, že tohle je ta nejkrásnější odměna. Obrovsky důležitá pomoc přišla od dalšího vynikajícího a zkušeného coacha - Vladimíra Chlupa - Vláďo, strašně děkuji, za sebe, Dalibora i za kluky!!! Celou sezónu nám pomáhala a psala zápisy Romana Kucková - Romčo taky moc děkujeme, stejně tak Petře Greplové, která tuto funkci vzala na sebe při MČR.

Specielní DĚKUJI musí patřit jedině a jednoznačně rodičům !!! Vy jste ti, díky kterým jsme se mohli dostat na vrchol. Bez Vaší podpory by byl jakýkoliv takový úspěch zcela nemyslitelný. Strašně si vážím toho, co jste pro nás dokázali udělat a jak jste dokázali podporovat Vaše děti a baseball. Žádný tým v republice se Vám nemůže vyrovnat .... obrovské DĚKUJI VÁM !!!

A to poslední a největší poděkování patří - VÁM KLUCI. BYLI JSTE ÚŽASNÝ TÝM, SE KTERÝM BYLO OBROVSKÉ POTĚŠENÍ A ČEST PRACOVAT. TITUL VÁM PATŘÍ PRÁVEM. DĚKUJI VÁM !!!

MISTŘI REPUBLIKY: Tomáš Ondra, Dominik Reich, David Illek, Jakub Kubica, Matěj Bělunek, Ondřej Satoria, Marek Chlup, Filip Matějka, David Číž, Denis Pail, Vojta Ovčačík, Jakub Grepl, Patrik Klimo, Vojta Janša, František Klabal - trenéři: Daniel Krejčiřík, Dalibor Kucko, Vladimír Chlup.

ÚŽASNÍ ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU: Jarda Kubica, Iva a Láďa Ondrovi, Hana Reichová, Petr a Kača Bělunkovi, David Satoria, Michal a Karin Matějkovi, Robert a Hana Čížovi, Ctirad a Iva Ovčačíkovi, Petra Greplová....

 

  • Tým: Baseball U15