Klub - Aktuality

MLADŠÍ KADETI VICEMISTRY ČR 2013 !!!

O víkendu se v Praze sešlo 8 nejlepších týmů mladších kadetů, aby se utkaly o titul mistra ČR. V základní skupině jsme se utkali postupně s Technikou Brno ( 4. na poháru ČBA ), Hrochama Brno ( vítěz poháru ČBA ) a Patrioty z Liberce. My jsme se na turnaj kvalifikovali jako vítězové soutěže na severní Moravě.

My jsme tomuto podzimnímu mistrovství podřídili kompletní progrem letošní sezóny. Kluci odehráli do MČR 32 utkání ať už v soutěži SmOP nebo na turnajích "Eagles open" či "O pohár města Ostravy". Velmi důležitou roli v přípravě hrál také kvalitní turnaj v Itálii nebo soustředění na konci srpna. Byli jsme velmi zvědavi, jak se tento náročný, ale zajímavý program mladších kadetů projeví na samotném MČR.

V 1. utkání jsme změřili síly s Technikou Brno. Soupeři jsme měli co vracet, neboť právě prohra s ním nás stála postup do semifinále na jarním poháru ČBA. Na kopec se postavil Dan Miavec s cílem neohlížet se na počet nadhozů a svým kvalitním výkonem pomoci k 1. vítězství na MČR. Začátek utkání byl pro nás výborný. Dan házel výborně, kluci pálili, byli v útoku agresivní a v obraně bezchybní. Když bylo potřeba, pomohli si třeba double play. To platilo až do 4. směny, po které jsme vedli 10:3 a mysleli na ukončení zápasu rozdílem. Technika se začala zvedat a z našeho náskoku ukrajovat, náš pálící stroj se naopak někde "zadrhnul". Drama vyvrcholilo v samotném závěru utkání, resp. v dohrávce, ktrou měla Technika. Za stavu 10:5 došel Danovi nadhazovací limit a vystřídal jej Sam Noskievič. Ten bohužel neovládl obrovskou nervozitu a po mětě zdarma a trefení byl vystřídán Matějem Satoriou. Ten zahájil představení autem a vše vypadalo v klidu. Další pálkař Techniky se však tvrdě trefil a stav byl rázem 10:8. A když i další pálkař hitoval, rozhodli jsme se pro "záchrannou brzdu" v podobě Michala Prokeše, který naštěstí zachoval pevné nervy a utkání suverénně uzavřel. V tomto utkání zazářil na pálce Kuba Grepl ( 3 - 4 ), Tom Kovala ( 2 - 4 ), na kopci výborně zaházel Dan Miavec ( 5 inn ) a s přehledem jej zavřel Michal Prokeš.

{scorebox gameid=20510}

Ve 2. utkání nás čekal vítěz poháru ČBA - Hroši Brno. Vzhledem k vyrovnanosti skupiny a hrozbě "kolečka" jsme šli do utkání se startérem Markem Chlupem ( 20 nadhozů ) a zbytek utkání - Kuba Grepl. Marek měl bohužel přes obrovskou rychlost nadhozu problémy s kontrolou, a tak to stačilo pouze na jeden aut. Střídající Kuba s pomocí výborné obrany však ze směny "vybruslil" pouzě s jedním bodem. V dohrávce 1. směny jsme se prosadili i my. 1. metu vybojoval Tom Kovala a dalekým HR se hned po něm prosadil Kuba Grepl. Druhá směna patřila nadhazovačům obou týmů. Ve 3. směně soupeř nejprve dokázal zatlačit a stav utkání vyrovnat. V dohrávce jsme ale udřili rovněž my. Meta zdarma pro Matese Satoriu a druhý HR Kuby Grepla nám vrátil dvoubodové vedení, následný linedrive hit Máry Chlupa a odpal do plotu v podání Michala Prokeše znamenal další bod a zvýšení náskoku na 5:2. Ve čtvrté směně využil soupeř našeho jedniného zaváhání v obraně a snížil na 3:5. Drama nastalo ve směně závěrečné. První pálkař Hrochů pálí hit do vnějšího pole, druhý těžce vybojuje metu zdarma. Kuba bojuje se svým posledním pálkařem v utkání, ale i tomu se podaří nakonec odpálit šťastný hit. Tímto soupeř snižuje na rozdíl jednoho bodu, ale hrajeme také 1. veledůležitý aut. Matěj Satoria nezazmatkoval, nehrál proti bodu, ale využil agresivity běžce Hrochů a příhozem na 3. metu ( Dan Černý ) jej vyautoval. Později jsem tento aut nazval "autem dne", který nás poslal do semifinále. Role closera se perfektně zhostil Tomáš Kovala. Prvního pálkaře zneškodnil pomocí Ondry Košaty na sedmičce a posledního pálkaře vyautoval sám strikeoutem. V tomto utkání zaslouží absolutorium Kuba Grepl ( na pálce 2x HR, výtečně odházených 5 směn ), v obraně se mezi množstvím pěkných zákroků vyjímal již zmiňovaný aut Matěje Satorii. Za chování, bojovnost a nasazení si ale zaslouží velkou pochvalu celý tým. Odměnou je jisté semifinále.

{scorebox gameid=20511}

V sobotu nás před semifinálovým utkání čekali ještě Patrioti z Liberce. Tento mladý tým nemohl výkonnostně stačit na naše kluky a i když bojoval ze všech sil, skóre neustále narůstalo. My jsme začali s dvaceti nadhozy Toma Rafaela a po celý zbytek utkání na kopci kraloval Sam Noskievič. Oba nadhazovači házeli velmi dobře, opět velmi dobrá byla i obrana a v útoku si kluci s velkou chutí zastříleli. V utkání dosáhli 17-ti hitů za 5 směn ( 4xHR ) !!! Zápas jsme nakonec vyhráli rozdílem 17:5 po 5. směně.

{scorebox gameid=20514}

V semifinálovém utkání jsme se utkali s Třebíčí Nuclears. Tento tým obsadil na poháru ČBA 2. místo, kromě toho v žákovské kategorii byla tato parta mistrem ČR. Respekt vzbuzoval zejména velmi silný lineup. A začátek utkání tomuto odpovídal. První pálkař snad po 5. foulballech vybojoval metu zdarma, druhý svým odpalem vybil okno ( naštěstí v místech, kde to znamenalo "jen" dvoumetový odpal ). Třetí složil hitovou úlivku a rázem jsme byli pod velkým tlakem. Nakonec jsme z této 1/2 směny vylezli i díky chycenému linedrive jen se třemi body. To ovšem nikdo netušil, co bude následovat a co naši kluci provedou na pálce!!! Kluci dokázali od začátku utkání dostat nadhazovače a výbornou obranu soupeře pod obrovký tlak. Hned v 1. směně to znamenalo otočení výsledku na 5:3. A protože od druhé se Michal Prokeš na kopci rozházel k excelentnímu výkonu a obrana pracovala spolehlivě, nebylo o vítězi tohoto semifinále pochyb. Ve druhé směně jsme si připsali 4 body, ve třetí dokonce 6 bodů !!! Tohle rozhodně velmi kvaliltní tým Třebíče s reprezentačními nadhazovači nečekal. Konečný výsledek utkání - 17:3 !!! Určitě musím pochválit Michalal Prokeše za perfektně odházené semifinále. Jinak ale nevím, koho, zejména v útoku pochválit dříve. Alespoň hit si připsal celý náš lineup. Vyčníval opět Kuba Grepl ( 3-4, 2xHR ), Mára Chlup ( HR, double, 2x HP ), Dan Černý ( 3-4 ), Michal Prokeš ( 2-3, HR ). Ovšem kdo kluky viděl dnes v akci ví, že dnes zvítězil tým !!!

{scorebox gameid=20515}

A je tu velké finále !!! Arrows vs. Draci, dva neporažené týmy. Proti nám na kopci obrovitý Ondra Furko a neskutečně silný lineup. My začínáme s Márou Chlupem. Jsme hosté, začínáme na pálce. A výborně, Tom Kovala si krásným opozitem připisuje 1. hit. Bohužel s dalšími odpaly už si obrana Draků poradila a jdeme do obrany. Tam ukazuje Mára svůj dělový nadhoz a bez větších problémů i my udržujeme stav bez bodu. Takový průběh mělo finále celých 5 směn !!! Vynikající nadhozy, perfektní obrany !!! Občas chybělo málo ( na obou stranách ), ale stav po 5. směnách finálového utkání - 0:0 . První body přichází ve směně šesté. Ve skvělé formě hrající Tom Kovala posílá rychlý nadhoz daleko za oplocení a my vedeme. Prosadit se dokáží také Kuba Grepl a Mára Chlup, které ukázkově posunul Dan Černý a pro body je poslali Michal Prokeš a Dan Miavec. Vedeme 3:0. Bohužel Mára dosáhl svého nadhazovacího limitu a musel vystřídat. Velmi nelehkou roli po něm bere na sebe Matěj Satoria. Začíná dobře, pomáhá mu Ondra Košata ve vnějším poli, ale postupně se bohužel Draci v útoku prosazují a homerunem otáčejí stav na 4:3. Na kopec jde Tom Kovala, ale i jeho nadhozy Drakům "chutnají" a další HR znamená stav 3:6. Na kopec posíláme Ondru Košatu, který dvěma auty směnu končí. Před námi je nelehký úkol. V následující směně dát minimálně 3 body nebo zápas končí. Bohužel i přes obrovskou bojovnost a odhodlání klukům  se nám to nedaří a jsme vicemistři!!! V tomto utkání nemůžeme nevyzvednout práci Marka Chlupa na kopci - 4,2 inn, 1 hit, 0 bodů !!! Skvěle mu tento zápas odchytal Dan Černý. Na pálce byl vynikající Tom Kovala ( 2-4 ).

{scorebox gameid=20520}

Závěrem - z naší strany vynikající turnaj. Chování kluků, vystupování na hřišti i mimo něj nemělo chybu. Konečně tato parta poznala, co to znamená táhnout za jeden provaz a být TÝM!!! Samotná hra vzbudila ohromný respekt a finále s Drakama bylo naprostým a absolutním vrcholem, co může souboj hráčů v této věkové kategorii nabídnout. Je pochopitelné, že se v očích většiny hráčů po prohraném finále objevily slzy, ale stříbro je obrovským úspěchem a současně motivací do dalších kategorií, kde tento kov můžou kluci tvrdým tréninkem přetavit na zlato.

Poděkování:

  • největší poděkování patří Vám kluci, tento turnaj byl dalším obrovským zážitkem !!!
  • Davidovi Prokešovi - věnoval této kategorii celou sezónu a dal do ní vše !!!
  • Vláďovi Chlupovi za parádní kaučing na 3. metě a předání svých obrovských trenérských zkušeností
  • všem rodičům - za podporu kluků v tomto krásném sportu, za pomoc nejen při MČR, ale v celé sezóně, za dopravu kluků a také za perfektní atmosféru, kterou vytvořili.
  • Kubovi Kaplanovi za práci s týme v zimním a jarním období
  • Víťovi Kaplanovi za pomoc při turnajích a soustředění

Odkaz na fotky z MČR - https://plus.google.com/photos/117050634770352504715/albums/5926706320851921393?banner=pwa&authkey=COXH_ZOY65CdmAE

Statistiky z MČR MK - http://arrows.cz/index.php/cs/baseball/mladsi-kadeti/statistiky

 

 

 

  • Tým: Baseball U13